Wat schrijft TEXTSTUDIO

Rogier Cornelisse tekent iedere dag een vogel

Enkele jaren terug zat Rogier Cornelisse bij een saaie cursus en begon uit verveling te tekenen. Hij ontdekte dat twee golflijnen tegen elkaar met een oog erbij opeens een vogel werden. Dat is hij wel honderd keer gaan uitproberen: pootjes erbij, een snaveltje, staart, met of zonder kuifje. Later kwamen er emoties bij. Het ene vogeltje was boos of verdrietig, de ander wilde iets zeggen. Eronder schreef hij korte zinnetjes. Het ‘dagvogeltje’ was geboren. Al bijna drie jaar tekent Rogier iedere dag een vogeltje met daaronder een toepasselijke tekst. Zijn vogels hebben menselijke trekken en emoties. “Mijn tekeningen gaan over de zin van het bestaan, maar dan op een luchtige manier. Over het mens zijn.” De kunstenaar is al langer gefascineerd door mensen die zichzelf een dagelijkse routine aanmeten. “Een gedicht schrijven of iedere dag een foto maken van hetzelfde beeld, mooi vind ik dat. Ik hou van de druk iedere dag een vogel te moeten tekenen.” TEXTSTUDIO zocht hem op in zijn atelier. Het interview is geplaatst in HRLM. (Foto’s: Christhilde Klein)

Stella Kamper: ‘Er is te weinig aandacht voor wat ik verloren ben’

De adoptieouders van Stella Kamper hebben lang geprobeerd zelf kinderen te krijgen, maar zonder resultaat. Uiteindelijk kozen zij voor adoptie. De oudere zus van Stella komt uit India. Ze wilden eigenlijk nog een kindje uit dat land, maar haar adoptievader was 42 en te oud om te adopteren. “Een kennis van mijn ouders ging adoptiekindjes ophalen in Colombia. De vrouw bood aan ook voor hen een kindje mee te nemen, daar zijn ze op ingegaan.” Haar adoptieprocedure was in drie weken rond, volkomen illegaal. De papieren klopte niet, veel was doorgestreept. Op tweejarige leeftijd kwam Stella naar Nederland. Ze is lang boos geweest op haar adoptieouders. Ze begrijpt niet waarom ze nooit getracht hebben uit te vinden of haar adoptie wel legaal was. Via een oproep op Facebook heeft ze na 42 jaar haar moeder teruggevonden. “Helaas hebben mijn beide moeders weinig aandacht voor mijn gevoelens. Ik voel me afgewezen en dat sleep ik de rest van mijn leven mee”, vertelt ze aan TEXTSTUDIO tijdens een interview voor HRLM.  (Foto’s: Christhilde Klein)

Kunstlijner, de krant van Kunstlijn Haarlem

Dit jaar is een bijzondere editie van Kunstlijn Haarlem. Op verzoek van bezoekers en kunstenaars is het nu mogelijk om begin november twee weekenden een kijkje te nemen in ateliers, galeries, musea en meer. Kunstliefhebbers kunnen zo in alle rust de verschillende locaties verspreid over de stad en omgeving bezoeken. Het is een pilot, de evaluatie zal leren of de twee weekenden een blijvertje zijn. De belangstelling voor het kunstevenement is groot dit keer. Er zijn interessante nieuwe locaties, zoals Zuiderhofje, Droste Rijksmonument, Wijnbergshofje en het Naaiatelier. Maar ook de bekende grote locaties zoals het Frans Hals Museum, de Kloostergangen, het stadhuis, Kunst Centrum Haarlem, de Vishal en het Noord-Hollands Archief doen weer mee. Naast kunst is er tevens een boeiend muziek- en poëzie programma op meerdere plekken in de stad. TEXTSTUDIO sprak met kunstenaars en curatoren en schreef verschillende berichten voor de Kunstlijner, de krant van Kunstlijn Haarlem.

Hart & ziel uitvaarten: ‘Begraven of cremeren waar kiezen we voor?’

Niet iedereen heeft al nagedacht over wat hij of zij wil na overlijden. Wat is het minst belastend voor het milieu vragen steeds meer mensen zich af. TEXTSTUDIO schrijft een serie korte interviews met uitvaartbegeleiders Elise Alders en Martine Klumper van hart & ziel uitvaarten. Dit keer zetten de dames de verschillen tussen begraven en cremeren op een rij. “Bij een begrafenis heb je met het graf een vaste plek waar je naar toe kunt gaan. Een groot voordeel voor velen”, vertelt Martine. De kosten van een graf maken een begrafenis wel duurder dan een crematie. Elise: “Bij begraven hebben nabestaanden meer het gevoel dat iemand nog ergens is, het lichaam ligt in de kist. Bij cremeren is dat minder.” Er zijn ook alternatieven opkomst. Martine: “Een nieuw alternatief is resomeren, het lichaam onder hoge druk op laten lossen in een vloeistof. Er staat alleen nog niet vast of het duurzaam is.” Elise voegt toe: “In België doen ze proeven met humusatie, bovengronds begraven.” De interviews zijn gepubliceerd in HRLM. (Foto: Esmee van Loon)

Opdrachtenboekje KinderKunstlijn 2022

Kunstlijn Haarlem organiseert tijdens het Kunstlijn-weekend 5 en 6 november de vierde KinderKunstlijn: een wandeling door de stad langs Kunstlijn-locaties en inloopworkshops bij musea voor gezinnen met jonge en oudere kinderen. Door middel van educatieve opdrachten leren kinderen kijken naar kunst. Een ontdekkingstocht door Haarlem voor het hele gezin. De kinderen bezoeken instellingen en ateliers en komen zo op een speelse manier in aanraking met kunst. Het opdrachtenboekje is tijdens het weekend af te halen bij deelnemende locaties. Onder meer het Frans Hals Museum, het Noord-Hollands Archief, het ABC Architectuurmuseum, de Vishal, Kunst Centrum Haarlem en de Sociëteit Vereeniging. TEXTSTUDIO schreef ook dit jaar de teksten voor het kijk- en doeboekje. (Vormgeving: Debbie Saul, coördinatie: Marion Reulen)