Wat schrijft TEXTSTUDIO

‘Seksuele voorlichting op basisscholen is hard nodig’, meent Loes Bloemberg

 

In 2020 ontwikkelde Loes Bloemberg voor leerkrachten van groep 7 en 8 op basisscholen de workshop ‘Lessen over het lichaam’. Seksuele voorlichting in de breedste zin van het woord. Praten over seks is nog steeds taboe op basisscholen. Leerkrachten én leerlingen vinden het ongemakkelijk om erover te praten, merkt Loes. Volgens haar is het belangrijk om seksualiteit te bespreken met leerlingen nog voor ze naar de middelbare school gaan. “Meer kennis over het eigen lichaam en de werking daarvan geeft kinderen rust.”
Er komen verschillende onderwerpen aan bod zoals het puberlichaam, praten over seks en gevoelens, gebruik van anticonceptiemiddelen, genderkinderen en de invloed van (social) media. Als basisschoolleerkracht maakt Loes dagelijks mee wat er speelt bij kinderen tussen de tien en twaalf jaar oud. Dat loopt behoorlijk uiteen, van onschuldige verliefdheid tot het opzoeken van porno op het internet. Volgens Loes hebben kinderen recht op informatie over seksualiteit. TEXTSTUDIO interviewde haar voor HRLMtje, een tijdschrift voor ouders en kinderen.  (Foto’s: Linda Llambias)

Masha Vos ziet toekomst in verse producten

De consument stelt steeds hogere eisen aan voedsel. Gezond en vers eten is de trend. Masha Vos, algemeen directeur van Vos Supermarkten, speelt hierop in met een uitbreiding van de winkel aan de Westergracht in Haarlem. Albert Heijn Vos krijgt er een versafdeling bij. “De klant staat bij ons centraal. We merken in de winkel dat er meer behoefte is aan verse producten, daar reageren we op. Klanten willen gezonder eten, dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. We zien dat bijvoorbeeld aan de vraag naar verspakketten.” Na de verbouwing is de zaak de grootste supermarkt van Haarlem en omstreken. Masha is er trots op. Ze hoopt dat vers én beleving het antwoord is op de concurrentie van online bezorging, die klanten uit de winkel trekt. TEXTSTUDIO sprak met haar voor de HRLM Haarlemse Stadsglossy.  (Foto’s: Linda Llambias)

Dick Kol: ‘Na twintig jaar groeide ik uit de winkel’

In 1932 op de Westergracht in Haarlem begon het allemaal. Tegelzetter Jan Kol opende er een opslagloods waar aannemers tegels konden bekijken. Jaren later werd kleinzoon Dick Kol de directeur van het Haarlemse familiebedrijf. Hij wilde het anders doen dan zijn vader en opa en veranderde niet onverdienstelijk de tegelgroothandel in een winkel met showroom. Na twintig jaar directeurschap wilde Dick zijn vleugels uitslaan en doorgroeien. Kol Tegels is overgenomen door Intercodam Tegels en daar in goede handen volgens Dick. “Ik blijf als commercieel directeur het gezicht naar buiten toe, maar de eindverantwoordelijkheid ligt bij een ander.” Tijdens een interview met TEXTSTUDIO voor de HRLM Haarlemse Stadsglossy deelt Kol zijn ervaringen binnen het familiebedrijf.   (Foto’s: Daan Ruijter)

 

‘We zijn uitgegroeid tot een groot kunstevenement’, aldus Joke Breemouer

Joke Breemouer

Na een minimale editie door de coronacrisis vorig jaar zal Kunstlijn Haarlem dit keer weer zo groot zijn als vanouds. Met verrassend veel interessante en nieuwe kunstenaars én nieuwe locaties als de Pletterij en de Nieuwe Vide. Toen Joke Breemouer 31 jaar geleden bij de Kunstlijn kwam, was het team een anarchistische groep kunstenaars en belangstellenden. De sfeer was goed, maar de manier van werken rommelig. “Tegenwoordig loopt alles geolied en professioneel. Editie 36 wordt een volwassen Kunstlijn en daar ben ik trots op”, vertelt ze aan TEXTSTUDIO tijdens een interview voor de Kunstlijner, de krant van Kunstlijn Haarlem.

Kijk- en doeboekje KinderKunstlijn 2021: een ontdekkingstocht door Haarlem

Kunstlijn Haarlem organiseert tijdens het Kunstlijn-weekend 6 en 7 november de derde KinderKunstlijn: een wandeling door de stad langs Kunstlijn-locaties en inloopworkshops bij musea voor gezinnen met jonge en oudere kinderen. Door middel van educatieve opdrachten leren kinderen kijken naar kunst. Een route door Haarlem voor het hele gezin. Het opdrachtenboekje is tijdens het weekend af te halen bij alle deelnemende locaties.

Ook scholen kunnen de ontdekkingstocht lopen. De kinderen bezoeken instellingen en ateliers en komen zo op een speelse manier in aanraking met kunst. Het programma is dit jaar nog uitgebreider, met meer workshops en een nauwere samenwerking met het Frans Hals Museum, het Teylers Museum, het Noord-Hollands Archief, het ABC Architectuurmuseum Haarlem en Museum Haarlem. TEXTSTUDIO schreef de teksten voor het kijk- en doeboekje. (Vormgeving: Debbie Saul, coördinatie: Marion Reulen)