Wat schrijft TEXTSTUDIO

‘Acteurs poseren zonder gene’, meent Fjodor Buis

Haarlem kent een lange traditie van portretten maken en tentoonstellen. “Denk aan de schuttersstukken en de soloportretten van Frans Hals, de portretten van Verweij en de verhalende portretten over Haarlemmers van Lennaert Nijgh”, aldus fotograaf Fjodor Buis. “Mensen laten zich graag vastleggen. Het leek mij mooi om deze traditie voort te zetten met een fotogalerij. Een moderne toevoeging aan de Haarlemse portretgeschiedenis.” Fjodor raakte geïnspireerd door de fotogalerij in de Nieuwe DeLaMar in Amsterdam. In het theater hangen grote foto’s van Nederlandse acteurs onder meer gefotografeerd door Erwin Olaf. “Zo’n portrettengalerij zou ook hier goed passen dacht ik, maar dan van Haarlemse toneelacteurs in stijl van de schuttersstukken uit 1700.” Sinds september hangt op de verbouwde derde verdieping van de Stadsschouwburg zijn fotogalerij ‘Theaterportretten’ van bekende Haarlemse toneelacteurs en artiesten. De fotograaf legde hen vast in hun favoriete rol op het podium van de schouwburg. “Artiesten weten hoe ze de toeschouwer moeten vermaken. Ze voelen zich al gauw op hun gemak op het toneel én voor de camera. Als acteurs en cabaretiers er ook nog speciaal op gekleed zijn, is het voor hen nog makkelijker om te poseren”, deelt hij met TEXTSTUDIO tijdens een interview voor HRLM.

Helmuth van Galen schildert de buitenruimte

Het atelier van Helmuth van Galen aan de Gedempte Voldersgracht in Haarlem is een mooie, hoge ruimte. Aan de wanden hangen grote en kleine werken. Op de tafel in het midden staan verfpotten en liggen spatels, kwasten, doeken en linialen in verschillende maten. Helmuth schildert landschappen. Althans zo lijkt het voor de beschouwer. Volgens de kunstenaar zijn het buitenruimten, horizontalen en verticalen. “Ik ben bovenal een ouderwetse schilder die genoeg heeft aan de verf en de materie los van een thema.” Voor anno 2000 was binnenruimte het thema van de kunstenaar, abstracte interieurs. Daarna werd buitenruimte zijn onderwerp, referenties aan landschappen. Een thema waar hij inmiddels al lange tijd goed mee uit de voeten kan. Helmuth vindt zichzelf geen landschapsschilder. Hij schildert de buitenruimte, geen traditionele landschappen met koetjes en dorpjes. “Het woord landschap is zo bepalend, zo vul je alles gelijk in voor de beschouwer. Buitenruimte is voor mij veel meer omvattend. Ik probeer door banen verf en kleur ruimtelijkheid en een landschappelijke sfeer op te roepen. Daarbij vermijdend dat de lucht, de wolken of het water te realistisch worden. TEXTSTUDIO interviewde de kunstenaar in zijn atelier voor HRLM. (Foto’s: Christhilde Klein)

Hart & ziel uitvaarten: Beeld bij het afscheid

Voor nabestaanden verloopt de uitvaart vaak in een roes. Martine Klumper en Elise Alders van hart & ziel uitvaarten merken dat families het achteraf fijn vinden als er foto’s zijn van het afscheid. “Momentopnames gemaakt door een naaste of een mooie sfeerimpressie door een professionele fotograaf zijn echt van toegevoegde waarde.” TEXTSTUDIO schrijft een serie korte interviews met de twee uitvaartbegeleiders. Martine: “Foto’s van details als de bloemblaadjes, een handgeschreven tekst op de kist of een hand op de schouder van de nabestaande. Op de dag zelf hebben families hier weinig oog voor.” Elise: “Later kunnen ze zich niet meer goed herinneren hoe de dag is verlopen. Foto’s helpen om het afscheid terug te halen.” Martine: “Livestream, het op afstand meekijken met de uitvaart nam sinds corona een vlucht. In die periode bleek dat een uitkomst. Wij adviseren nabestaanden nu nog steeds dierbaren via een livestream erbij te laten zijn.” Elise: “Veel mensen hebben familie in het buitenland, geëmigreerd, tijdelijk aan het werk of vanwege vakantie. Het is fijn als zij er ook bij kunnen zijn.” De interviews zijn gepubliceerd in HRLM. (Foto: Esmee van Loon)

Kunstlijner, de krant van Kunstlijn Haarlem 2023

De eerste twee weekenden van november staat Haarlem weer in het teken van beeldende kunst. Kunstlijn Haarlem biedt bezoekers maar liefst vier dagen de gelegenheid een kijkje te nemen in ateliers, galeries, musea en meer. De belangstelling voor het kunstevenement is groot. Er zijn ook dit jaar interessante nieuwe locaties: de Koepel, het Slachthuis (de Roze Kunstlijn) en het Veerkwartier. De bekende grote locaties zoals het Frans Hals Museum, de Kloostergangen, het stadhuis, ABC Architectuurcentrum, Sociëteit Vereeniging, Kunst Centrum Haarlem, de Vishal en het Noord-Hollands Archief doen eveneens weer mee. Naast kunst is er tevens een boeiend muziek- en theaterprogramma op meerdere plekken in de stad. TEXTSTUDIO sprak met kunstenaars, curatoren en theatermakers en schreef verschillende berichten voor de Kunstlijner, de krant van Kunstlijn Haarlem.

Opdrachtenboekje KinderKunstlijn 2023

Kunstlijn Haarlem organiseert tijdens het Kunstlijn-weekend 4 en 5 november de vijfde KinderKunstlijn: een wandeling door de stad langs Kunstlijn-locaties en inloopworkshops bij musea voor gezinnen met jonge en oudere kinderen. Door middel van educatieve opdrachten leren kinderen kijken naar kunst. Een ontdekkingstocht door Haarlem voor het hele gezin. De kinderen bezoeken instellingen en ateliers en komen zo op een speelse manier in aanraking met kunst. Het opdrachtenboekje is tijdens het weekend af te halen bij deelnemende locaties. Onder meer het Frans Hals Museum, het Noord-Hollands Archief, het ABC Architectuurmuseum, de Vishal, Kunst Centrum Haarlem en het Veerkwartier. TEXTSTUDIO schreef ook dit jaar de teksten voor het kijk- en doeboekje. (Vormgeving: Debbie Saul, coördinatie: Marion Reulen)