‘Acteurs poseren zonder gene’, meent Fjodor Buis

/

Haarlem kent een lange traditie van portretten maken en tentoonstellen. “Denk aan de schuttersstukken en de soloportretten van Frans Hals, de portretten van Verweij en de verhalende portretten over Haarlemmers van Lennaert Nijgh”, aldus fotograaf Fjodor Buis. “Mensen laten zich graag vastleggen. Het leek mij mooi om deze traditie voort te zetten met een fotogalerij. Een moderne toevoeging aan de Haarlemse portretgeschiedenis.” Fjodor raakte geïnspireerd door de fotogalerij in de Nieuwe DeLaMar in Amsterdam. In het theater hangen grote foto’s van Nederlandse acteurs onder meer gefotografeerd door Erwin Olaf. “Zo’n portrettengalerij zou ook hier goed passen dacht ik, maar dan van Haarlemse toneelacteurs in stijl van de schuttersstukken uit 1700.” Sinds september hangt op de verbouwde derde verdieping van de Stadsschouwburg zijn fotogalerij ‘Theaterportretten’ van bekende Haarlemse toneelacteurs en artiesten. De fotograaf legde hen vast in hun favoriete rol op het podium van de schouwburg. “Artiesten weten hoe ze de toeschouwer moeten vermaken. Ze voelen zich al gauw op hun gemak op het toneel én voor de camera. Als acteurs en cabaretiers er ook nog speciaal op gekleed zijn, is het voor hen nog makkelijker om te poseren”, deelt hij met TEXTSTUDIO tijdens een interview voor HRLM.